A fost inaugurat noul şi modernul dispensar medical din comuna Ilva Mică

Vineri, 22 Noiembrie 2013
Sursa:

Modernizarea comunei Ilva Mică a căpătat, de vineri, noi valenţe, după inaugurarea noului şi modernului dispensar uman. Alături de primarul Aurel Horea şi viceprimarul Ilie Muşină, la eveniment au participat Radu Moldovan - preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul Ioan Ţintean, managerului firmei executante - "Frasinul" Anieş - Traian Larionesi, primarul comunei Leşu - Ionel Pop, consilieri locali, cadre medicale, precum şi alţi invitaţi. După tăierea panglicii inaugurale a avut loc slujba de sfinţire a edificiului dedicat îngrijirii bolnavilor, ţinută de preoţii Iuliu Briciu şi Emil Dănilă. Aceştia au îndemnat cadrele medicale care îşi vor desfăşura activitatea în acest centru modern să practice cu înţelepciune ştiinţa vindecării.

“Iată că, acum, se scrie o nouă filă din modernizarea comunei Ilva Mică. Pentru comunitatea noastră, inaugurarea acestui dispensar este un eveniment deosebit. Într-un timp relativ scurt, am reuşit să construim un nou sediu pentru sănătatea oamenilor. Ca fiu al acestei comune, sunt fericit că pot să răsplătesc încrederea acordată cu finalizarea unei noi investiţii. Dispensarul uman nu este singura investiţie recentă de care se bucură localnicii, pentru că în ultimii au fost date în folosinţă noua clădire a primăriei, sala de sport, grădiniţa, cele două poduri peste râul Ilva, asfaltările de pe străzile laterale, totodată fiind reabilitate şcoala sau căminul cultural. În aşteptare, sunt lucrările de apă şi canalizare, dar şi cele de prevenire a inundaţiilor. Totuşi, astăzi, a venit rândul dispensarului medical să fie modernizat la standarde europene. Investiţia aştepta din 2006, însă imposibilitatea de accesare a fondurilor europene ne-a făcut să ne luăm soarta în propriile mâini, astfel că, din 2012, împreună cu legislativul local am decis să finanţăm lucrările exclusiv din bugetul comunal. Cheltuielile se ridică la 1,278 milioane, fără TVA. În decurs de un an de zile am reuşit să dăm în folosinţă ceea ce vedeţi. Drept pentru care ţin să mulţumesc în numele executivului, tuturor celor care ne-au ajutat!", a punctat primarul Aurel Horea.

Şeful administraţiei publice locale a cerut apoi invitaţilor să exprime câteva gânduri despre evenimentul la care au fost părtaşi. Preşedintele Consiliului Judeţean a mărturisit că "la momentul de sărbătoare se cuvin doar vorbe de laudă, iar Ilva Mică se numără printre localităţile care pot fi date ca exemplu pentru felul cum implementează sau derulează investiţiile publice". În plus, Radu Moldovan a ţinut să remarce calitatea lucrărilor executate de specialiştii de la "Frasinul", iar pentru viitorul apropiat oficialul a ţinut să asigure gazdele de tot sprijinul său în viitoarea reabilitare a drumului Peste Strâmba, cale care leagă direct Ilva Mică de Valea Bârgăului. La rândul său, prefectul Ioan Ţintean a avut numai cuvinte de laudă la adresa realizării administraţiei locale.

"Remarcabil este că la Ilva Mică s-a reuşit accesarea unor proiecte europene ce totalizează peste 3,2 milioane de euro, într-o comună ce numără circa 3.200 de suflete, deci circa 1.000 de euro de investiţii publice pe cap de locuitor, un lucru extraordinar. Felicitări tuturor li să fie cât mai multe asemenea momente notabile!", a punctat Ţintean. Pe de altă parte, în discursul său, Traian Larionesi - managerul firmei "Frasinul", şi-a arătat dubla bucurie în calitate de executant al lucrărilor: "O dată pentru că am reuşit să facem o treabă ca lumea, şi ţin să subliniez aici că, deşi proiectul iniţial prevedea doar reabilitarea obiectivului, am realizat lucrarea din temelii la acelaşi preţ, întrucât vechiul dispensar nu corespundea din punct de vedere al stării avansate de degradare a structurii de rezistenţă. Apoi, în al doilea rând sunt bucuros pentru că, prin firma pe care o deţin de prelucrare a lemnului pe care o deţin aici, la Ilva Mică, vom beneficia de condiţii excelente din punct de vedere al supravegherii sănătăţii angajaţilor, personal care la ora actuală numără 140 de persoane dar care în în timp îmi doresc să ajungă la cel puţin 250 de oameni. Peste toate, această lucrare este în beneficiul tuturor locuitorilor din Ilva Mică, care va rămâne peste timp spre folosul lor".

Noul dispensar din Ilva Mică adăposteşte la parter două cabinete şi spaţiile aferente pentru medicii de familie, o farmacie şi un cabinet stomatologic, în timp ce la mansardă au fost amenajate două apartamente de serviciu pentru cadrele medicale.